Värt att veta om potatis

Potatis kan användas i stortsett all matlagning.

Fast potatis passar bra som kokt, råstekt, ugnsrostad, i gratänger och även till mos. De mjöliga potatissorterna faller lätt sönder och passar till mos, pressad eller bakad potatis och i gratänger. 


Potatisen innehåller vitaminer. Låter du bli att skala den och äter med skalet på så får du i dig antioxidanter. 


Det finns ca 5000 olika potatissorter i världen. I Sverige odlas ett hundratal olika potatissorter. Den vanligaste sorten är King Edward.

Varför blir det groddar på potatisen?

 

Om potatisen förvaras för varmt så bildar den groddar eftersom den tror att det är vår. Groddarna kan tas bort och potatisen kan användas. 

Tas groddarna inte bort så växer dom och blir längre och tar då vätska från potatisen som skrumpnar till slut. 



Varför blir potatisen grön?


Om potatisen blir utsatt för ljus så blir den stressad och klorofyll bildas och potatisen blir grön. Giftet solanin bildas även och det kan ge magbesvär med illamående, diarrer. Gröna potatisar ska inte ätas. 

Hur förvaras potatisen bäst?


Förvarar du potatisen rätt så håller den längre. 

Potatisen ska förvaras mörkt och svalt, temperatur mellan 5-10 grader.


Förr i tiden användes jordkällare för att förvara livsmedel i det var rätt temperatur och mörkt och livsmedlen höll sig färska. En jordkällare är den bästa förvaringen för potatis. I dagsläget har inte alla en jordkällare så då fungerar även med att ha potatisen i en papperspåse i kylskåp bra.